Befektetések
Befektetési kisokos

Frissítve: 2022.11.22.

Tapasztalataink szerint az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjai tudatos befektetők, akik a legjobb megoldásokat keresik.

Pénztárunk a 20%-os - éves szinten akár 150 ezer Ft - adókedvezmény, kamatadó és szocho mentes hozam, cafetéria lehetőség, 5 portfóliós kínálat, portfólió megosztás, a piaci átlagtól kedvezőbb TKM mutató és a hosszútávon elért kiváló hozameredmények mellett a befektetési eredmények hátteréről nyújtott információkkal is törekszik hozzájárulni a tudatos megtakarításhoz.

 

Befektetésekkel kapcsolatos gyakori kérdések

 

Hogyan, milyen mutatók alapján értékeljük a nyugdíjpénztári megtakarításunk teljesítményét?

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás hosszú távú befektetés, így a befektetési eredményeket is mindenképpen hosszabb időtávban kell vizsgálni. A hosszú távú befektetések természetes velejárója, hogy a hozamban eredményes évek mellett időnként alacsony, vagy negatív hozamteljesítményt mutató évek is előfordulnak. 10-20-30 éves befektetési időtávok esetén az árfolyamok növekedése nem folyamatos, az eszközösszetételtől függően időről-időre tapasztalhatóak hosszabb-rövidebb ideig tartó, és mértékükben eltérő korrekciók. Ezek a korrekciók azonban csak ideiglenes eséseket jelentenek, a rendelkezésre álló idősorokon jól látható, hogy hosszútávon az árfolyamok trendje egyértelműen emelkedő.
 

Milyen az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár hosszú távú teljesítménye?

Az alábbi megállapítás a 2021.03.15-én közzétett 2020. évre vonatkozó pénztári portfólió teljesítmények alapján készült. Legközelebb a 2022.03.15-i közzétételt követően tudjuk frissíteni az alábbi információkat.

Az önkéntes nyugdíjpénztári piac legnagyobb 10 pénztárának nettó hozamrátáit összehasonlítva az Aranykor Nyugdíjpénztár Egyensúly portfóliója a legjobb a közepes kockázatú portfóliók közül az elmúlt 15 éves átlag tekintetében; a Csendélet portfóliónk 10 éves összehasonlításban az első az alacsony kockázatú besorolásban;a magasabb kockázatot képviselő Lendület portfóliónk pedig a 15 éves időtávon nézve ért el második helyezést.*

*Forrás: MNB

A Pénztár hozameredményei

 

Milyen az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár által kínált portfóliók eszközösszetétele?

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárnál 5 portfólió közül választhat:

 

Hogyan működik a csak az Aranykor által kínált portfólió megosztási lehetőség?

A hazai nyugdíjpénztári piacon elsőként vezette be a teljeskörű portfóliómegosztás lehetőségét az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár. Ezzel lehetővé vált, hogy nyugdíjcélú megtakarítását tetszőleges arányban két eltérő hozamú és kockázatú portfólióban helyezze el. Az újítás egyik legnagyobb előnye, hogy a szolgáltatást választók ezáltal teljesen személyre szabhatják a befektetésüket, ötvözhetik az eltérő befektetési és kockázati profilú portfóliókat. Ez az innováció ideális választás azoknak, akik nagyobb, akár több millió forintos vagyonnal rendelkeznek a pénztárban, és megtakarításuk egy részét szívesen tartanák magasabb hozamelvárású, ezzel együtt magasabb kockázatú portfólióban, de azoknak a pénztártagoknak is kedvező lehetőség, akik azért tartják két pénztárban nyugdíj-megtakarításukat, mert két, eltérő kockázatú portfólió választására eddig nem volt lehetőségük egy pénztáron belül. Előnyös azoknak a nyugdíjcélú megtakarítóknak is, akik a nyugdíjhoz közeledve fokozatosan alacsonyabb kockázatú portfólióra váltanának, de egyelőre nem a teljes megtakarításukkal. Az eltérő profilú portfóliókból összeállított megtakarítás lehetővé teszi a különböző gazdasági és piaci helyzetre való rugalmasabb reagálást, akár a veszteségek tompítását.

Bővebben a portfóliómegosztásról

 

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár hozamteljesítménye hogyan alakult évente átlagosan inflációhoz képest?

A befektetési eredmények értékelésekor fontos szempont, hogy az adott időszakban hogyan alakult az infláció, hiszen egy akár kétszámjegyű hozam sem biztosítja megtakarításunk reálértékének megőrzését, ha az infláció ugyanabban az időszakban meghaladta a hozamot.

Ezért a befektetési teljesítményt mindig az inflációval összevetve érdemes értékelni, ez mutatja meg, hogyan alakul megtakarításunk reálértéke.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás hosszú távú befektetés, így a befektetési eredményeket is mindenképpen hosszabb időtávon kell vizsgálni. Az alábbi grafikonon a pénztári nettó átlaghozamok és inflációs ráta alakulása látható az alapítástól, ami jól tükrözi, hogy az összességében emelkedő hozamszint ellenére időről-időre előfordultak olyan piaci események, melyek időlegesen az árfolyam csökkenését, visszakorrigálását – és ezzel együtt az egyéni számla hozamának átmeneti csökkenését – eredményezték. Hosszútávon azonban – ahogyan azt a pénztár hosszú távú hozamteljesítménye is mutatja - az árfolyam növekedése mutatható ki.

Nagybb méretben való megtekintéshez kattintson a grafikonra!


 

 

Hogyan lehet az állampapírokból álló portfóliónak negatív hozama?

A fix kamatozású kötvények árfolyama a hozamelvárások emelkedése esetén csökken, az alábbiakban ennek a látszólagos ellentmondásnak a megértését igyekszünk segíteni konkrét számpéldán keresztül bemutatva. Fontos, hogy a leírtak csak az intézményi befektetők (amilyen a nyugdíjpénztár is) által vásárolható állampapírokra igazak, a lakosságnak szántakra nem, mivel azok visszavásárlási árát nem a piaci kereslet-kínálat, hanem az Államadósságkezelő Központ határozza meg.

A jórészt állampapírokból álló portfóliók esetében természetesnek tűnik, hogy a portfóliónak csak pozitív hozama lehet, hiszen azok az állampapírok, amelyek a portfóliót alkotják, szintén pozitív hozamígérettel rendelkeznek. A valóság azonban az, hogy egy állampapíron is lehet veszíteni, és ugyanígy egy állampapírokból álló portfóliónak is lehet negatív a hozama.

Nézzünk erre egy példát. Ha ma vásárolok egy 10.000 Ft értékű egyéves lejáratú államkötvényt, ami fix 3%-os kamatot hirdet, akkor egy év múlva, lejáratkor megkapom a 3% kamatot és a befektetett tőkét. Ez így valóban szükségszerűen pozitív hozam.

Mi történik azonban akkor, ha fél év után valamilyen oknál fogva szükségem lesz a befektetésre, és el akarom adni. Ekkor az árat, amiért el tudom adni az állampapírt, a piac árai határozzák meg.

Ha a piacon az eltelt egy évben nem volt változás, az MNB sem változtatott az alapkamaton, és a befektetők hozamvárakozásai sem változtak, akkor olyan áron tudom eladni az államkötvényt, amilyen áron vettem (a felhalmozott kamattal növelve), így a nyereség az éves 3% kamat lesz, azaz 10.300 Ft-ot kapok.

A kamatok és a hozamvárakozások azonban ritkán állandóak. Ha az MNB az elmúlt fél évben emelte a kamatot, és a hozamvárakozások ennek megfelelően nőttek például 4%-ra, akkor senki nem fogja tőlem a féléves 10.000 Ft-os állampapíromat 10.150 Ft-ért (10.000 Ft + 150 Ft fél éves felhalmozott kamat) megvenni, amin aztán éves 3%-os hozamot tud elérni, hiszen a piacon már 4%-os hozam az elvárás, ilyen termékeket lehet venni. Így csak akkor tudom eladni az állampapíromat, ha olyan szintre csökkentem az árát, ami a vevőnek megéri, mert így már meglesz a várt 4%-os hozama a fix 3%-os kamatkifizetéssel együtt.

Egy év múlva a kötvény 10.300 forintot ér majd (10.000 Ft tőke+ 300 Ft kamat a fix éves 3% alapján). Jelenleg félidőben a felhalmozott kamat 150 forint, az eladási ár így az az árfolyam lesz, ami a hátralévő fél év alatt az időközben 4%-ra növekedett piaci hozammal (illetve annak féléves részével, a 2%-kal) „meghozza” a 10.300 forintos árat. Ez képlettel kiszámolva: 10.300 / 1,02 = 10.098 Ft, azaz a 10.098 Ft befektetés a vevőnek fél év múlva a várt éves 4%-os kamattal 10.300 Ft-ra növekszik.

Fél év múlva az államkötvényemet csak 10.098 Ft-ért tudom eladni a 10.150 Ft helyett, tehát vesztettem rajta 52 Ft-ot.

Mivel a pénztár nem a tagok egyenkénti befizetéseiből tölti fel a portfóliót, és az egyes értékpapírok lejárata sem tud értelemszerűen igazodni a tagi kifizetési igényekhez, a pénztár teljes állampapír-állománya ki van téve ennek a jelenségnek. Ráadásul a pénztár az értékpapírjait naponta értékeli, naponta be kell értékelni, hogy mi lenne az az ár, amin aktuálisan el lehetne adni, tehát a növekvő hozamelvárások miatt akár naponta csökkenhetnek az árfolyamok. Számítási példán bemutatva: 10.098 Ft/10.150 Ft = 0,994876= 99,5%, azaz 0,5%-ot csökkent az árfolyam.

Ugyanez természetesen az ellenkező irányban is pontosan ugyanilyen módon működik, tehát a hozamvárakozások csökkenése árfolyamemelkedést okoz a portfólióban. 
A hozamváltozás árfolyamra gyakorolt hatása annál nagyobb, minél hosszabb az állampapír hátralévő futamideje, hiszen hosszabb ideig érhetik a fenti hatások, mind a két irányban. Példánkban a hátralévő futamidő fél év volt, a kamatváltozás mértéke 1 %, így veszteségünk mértéke 0,5%, ha a hátralévő futamidő két év lett volna, akkor 1%-os kamatemelés már 2%-os veszteséget okozott volna.

 

Mi történt 2021-ben az állampapírok piacán, és hogyan hatott ez a pénztár portfólióinak árfolyamára?

2021-ben az előző témában kifejtett folyamat játszódott le az állampapírpiacokon, nem csak Magyarországon. Az infláció hirtelen és senki által nem várt mértékben megemelkedett. Ez számos, főként külföldi, illetve Covid járvány gerjesztette tényező együttállásának következménye. Az árak emelkedése a gyors gazdasági kilábalás hatására erősödött, amelynek üteme meglepetésként érte nem csak a befektetőket, hanem a világ összes jegybankját is. A kialakult magas inflációs környezet messze felülmúlta a jegybankok előrejelzéseit. A gazdasági kilábalás megindulása és a felhalmozott megtakarítások keresletet generáló hatásaként a világban mindenhol erőteljesen elkezdtek emelkedni 2021-ben az inflációs mutatók.

Válaszként az infláció fékezése és a forint árfolyamának megtámasztása érdekében a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan emelte a jegybanki kamatokat, ezáltal az intézmények által vásárolható állampapírok árfolyama csökkent. A magyar kamatemelés régiós viszonylatban is kiemelkedő volt.

Az állampapírok árcsökkenése változó mértékben érintette a portfóliókat. Azokban a portfóliókban, amelyek csak ilyen eszközt tartalmaztak, az árfolyamcsökkenés jelentősebb volt, míg azokban a portfóliókban, amelyek részvényeket is tartalmaztak, ott a részvények jó teljesítménye változó mértékben ellensúlyozni tudta az állampapírok okozta árfolyamcsökkenést.

Pozitív fejlemény, hogy a kötvények hozamemelkedés után kialakult magasabb jövőbeni hozama kompenzál az elkövetkező években. Egy példával érzékeltetve: a 10 éves magyar állampapír hozama a korábbi 2,5% helyett most már 4,5% feletti, azaz az irányadó kamatok változatlansága esetén ekkora hozamot ér a befektető a kötvények tartásával. Amennyiben tehát a kamatok nem emelkednek lényegesen tovább a jövőben (jelenleg ez a piaci várakozás, illetve hogy az infláció lassan, de csökkenni fog az idei évben), akkor az árfolyamok visszapattannak és jövőbeni hozamok kompenzálni tudják a 2021.évre kimutatott negatív hozamot.2021-ben.

Az alábbi grafikonok a portfóliókat alkotó fő értékpapírok (állampapírok, részvények) teljesítményének mérésére használt piaci referenciahozamok 2021. évi teljesítményét mutatják. Jól látható, hogy a hosszabb lejáratú állampapírok referenciahozamai (HMAX: 3 év felett, MAX: 1 év felett) jelentős veszteséget mutatnak, a rövidtávú állampapírok esetében az RMAX (3 hónap és 1 év között) teljesítménye kismértékben negatív, míg a ZMAX-é (3 hónapnál rövidebb) hasonlóan kismértékben pozitív.

A részvényindexek egyöntetűn pozitívan teljesítettek, az egyes régiók (Magyarország: BUX, Kelet-Közép-Európa: CETOP, Európa: Eurostoxx, Észak-Amerika: S&P 500, fejlődő országok: MSCI EM, globális: MSCI World) között viszont jelentős különbségek voltak.

Nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a grafikonra!

2021. évi referenciahozamok

A 2022-es eseményekkel kapcsolatos gyakori kérdések

Milyen hatással van a megtakarításra az ukrán-orosz helyzet?

A jelenlegi ukrán-orosz konfliktus, mint sajnálatos módon minden ilyen jellegű esemény, negatívan befolyásolja az eszközárakat mindenhol a világban. Különösen érzékenyen reagáltak a háború megindulására a kelet európai országok eszközei, mind a részvénypiacok, mind a kötvénypiacok.

A fenti globális hatások alól a pénztári portfóliók sem tudják kivonni magukat, ugyanakkor vagyonkezelőink ebben a helyzetben is mindent megtesznek tagjaink befektetéseinek érdekében, hiszen a Pénztár portfóliói – a korábbi időszakokkal megegyezően – jelenleg is (2022. március 1-ei adatok alapján) referenciahozam felett teljesítenek.

 Mit tett, mit tesz a Pénztár?

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár 4 vagyonkezelővel, többes vagyonkezelést folytat, a kockázatcsökkentés, a hozammaximalizálás és a szakértelem koncentrációjának érdekében egyaránt.

A Pénztár nyugalmi helyzetben is rendszeresen egyeztet a vagyonkezelőkkel, az ilyen turbulens időszakokban pedig folyamatosan kérjük helyzetértékelésüket és összevetjük, elemezzük az egyes vagyonkezelőktől kapott válaszokat.

MEGFONTOLANDÓ: Válságok, átmeneti visszaesések esetén célszerű mérlegelni döntéshozatal előtt, hogy az egyes lépések milyen következményekkel járhatnak.  

  •           Magasabb kockázatú portfólióból való váltás esetén ilyenkor egyrészt az árfolyamcsökkenés azonnal realizált veszteséggé válik, másrészt egy alacsony kockázatú portfólióban elvész annak a lehetősége, hogy a piacokon törvényszerűen bekövetkező árfolyamemelkedés kompenzálja az elszenvedett elméleti veszteséget.

  •          A magasabb kockázatú portfólióban való maradás viszont akár további árfolyamveszteséget is hozhat a kiváltó okok esetleges további fokozódásának hatására, és akár hosszabb időbe is beletelhet a piacok, árfolyamok magára találása.

 Milyen lépéseket tettek meg a vagyonkezelők? 

A Pénztári portfóliókban nincs és 02.24-én sem volt már közvetlen ukrán illetve orosz eszköz, sem kötvény, sem részvény formájában. A portfóliók fektetnek ugyanakkor olyan eszközökbe, amelyek különböző nemzetközi tőkepiaci indexeket követnek, egyes ilyen indexekben találhatóak orosz eszközök, ezek aránya azonban minimális, az egyes portfóliók vagyonának  0,2%-0,5%-a.

Ez a minimális orosz kitettség  a vagyonkezelők szakértői munkájának köszönhető, hiszen helyzetértékelésük alapján már korábban eladták az orosz és ukrán papírokat és lecsökkentették, alulsúlyozták az indexekhez képest ezeket az eszközöket.

 Mi várható a továbbiakban?

Bár az események körül óriási a bizonytalanság és ezen a ponton nehéz találgatásokba bocsátkozni a lehetséges kimeneteleket illetően, de a historikus tapasztalatok alapján vagyonkezelőink egyöntetű szakmai véleménye, hogy amennyiben az események regionális katonai konfliktusra korlátozódnak, arra csak rövidtávon reagálnak érdemben a tőzsdék.

A regionális katonai konfliktus okozta  geopolitikai sokkok általában csak kisebb korrekciót okoztak korábban a főbb részvénypiaci indexeknél, 3-6 hónapos időtávon már „kinövik” a sokkot a főbb indexek.

Ugyanakkor a konfliktus lefolyását, esetleges végét illetően jelenleg még érdemlegeset nem lehet mondani. A szituáció nagyon képlékeny, gyorsan változik, jelenleg nem látható, hogy rövidtávú vagy elhúzódó konfliktusra kell felkészülni.

Makrogazdasági szempontból eddig annyit lehet látni, hogy a megugró energiaárak felfelé nyomhatják az inflációt, és visszafoghatják a gazdasági növekedést, a konfliktus esetleges elhúzódása esetén ez a hatás erősödhet és tartósabb maradhat. 

Hogyan tudok a portfóliómon módosítani?

Portfólió választáskor az elmúlt időszak eredményei mellett fontos mérlegelni kockázatviselési hajlandóságunkat, a tervezett kifizetésig hátralévő időt, és azt a tényt, hogy a portfólióváltással az éppen aktuális hozam realizálódik. Amennyiben az említett tényezőket átgondolva a váltás, vagy a megosztás mellett dönt, akkor ezt megteheti az online pénztári felületen, vagy a rendelkezés portfólióról című nyomtatvány kitöltésével, és Pénztárunkhoz való eljuttatásával. A portfólióváltás és portfóliómegosztás díja egyaránt az egyéni számla egy ezreléke, de maximum 2000 Ft. Ha egy nyilatkozattal egyszerre kezdeményez portfólióváltást és a portfóliók közti megosztási arány módosítását, akkor mindkét díj terheli. A díj(ak)at a Pénztár a portfólió megosztással/váltással egy időben érvényesíti az egyéni számla terhére.

Még több a portfólióválasztásról

Árfolyamok

 

A Magyar Nemzeti Bankon belül működő Pénzügyi Békéltető Testület tagjának írása, a jelenlegi kedvezőtlen hozamkörnyezettel kapcsolatban>>

Befektetési kisokos

Frissítve: 2022.11.22.

Tapasztalataink szerint az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjai tudatos befektetők, akik a legjobb megoldásokat keresik.

Pénztárunk a 20%-os - éves szinten akár 150 ezer Ft - adókedvezmény, kamatadó és szocho mentes hozam, cafetéria lehetőség, 5 portfóliós kínálat, portfólió megosztás, a piaci átlagtól kedvezőbb TKM mutató és a hosszútávon elért kiváló hozameredmények mellett a befektetési eredmények hátteréről nyújtott információkkal is törekszik hozzájárulni a tudatos megtakarításhoz.

 

Befektetésekkel kapcsolatos gyakori kérdések

 

Hogyan, milyen mutatók alapján értékeljük a nyugdíjpénztári megtakarításunk teljesítményét?

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás hosszú távú befektetés, így a befektetési eredményeket is mindenképpen hosszabb időtávban kell vizsgálni. A hosszú távú befektetések természetes velejárója, hogy a hozamban eredményes évek mellett időnként alacsony, vagy negatív hozamteljesítményt mutató évek is előfordulnak. 10-20-30 éves befektetési időtávok esetén az árfolyamok növekedése nem folyamatos, az eszközösszetételtől függően időről-időre tapasztalhatóak hosszabb-rövidebb ideig tartó, és mértékükben eltérő korrekciók. Ezek a korrekciók azonban csak ideiglenes eséseket jelentenek, a rendelkezésre álló idősorokon jól látható, hogy hosszútávon az árfolyamok trendje egyértelműen emelkedő.
 

Milyen az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár hosszú távú teljesítménye?

Az alábbi megállapítás a 2021.03.15-én közzétett 2020. évre vonatkozó pénztári portfólió teljesítmények alapján készült. Legközelebb a 2022.03.15-i közzétételt követően tudjuk frissíteni az alábbi információkat.

Az önkéntes nyugdíjpénztári piac legnagyobb 10 pénztárának nettó hozamrátáit összehasonlítva az Aranykor Nyugdíjpénztár Egyensúly portfóliója a legjobb a közepes kockázatú portfóliók közül az elmúlt 15 éves átlag tekintetében; a Csendélet portfóliónk 10 éves összehasonlításban az első az alacsony kockázatú besorolásban;a magasabb kockázatot képviselő Lendület portfóliónk pedig a 15 éves időtávon nézve ért el második helyezést.*

*Forrás: MNB

A Pénztár hozameredményei

 

Milyen az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár által kínált portfóliók eszközösszetétele?

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárnál 5 portfólió közül választhat:

 

Hogyan működik a csak az Aranykor által kínált portfólió megosztási lehetőség?

A hazai nyugdíjpénztári piacon elsőként vezette be a teljeskörű portfóliómegosztás lehetőségét az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár. Ezzel lehetővé vált, hogy nyugdíjcélú megtakarítását tetszőleges arányban két eltérő hozamú és kockázatú portfólióban helyezze el. Az újítás egyik legnagyobb előnye, hogy a szolgáltatást választók ezáltal teljesen személyre szabhatják a befektetésüket, ötvözhetik az eltérő befektetési és kockázati profilú portfóliókat. Ez az innováció ideális választás azoknak, akik nagyobb, akár több millió forintos vagyonnal rendelkeznek a pénztárban, és megtakarításuk egy részét szívesen tartanák magasabb hozamelvárású, ezzel együtt magasabb kockázatú portfólióban, de azoknak a pénztártagoknak is kedvező lehetőség, akik azért tartják két pénztárban nyugdíj-megtakarításukat, mert két, eltérő kockázatú portfólió választására eddig nem volt lehetőségük egy pénztáron belül. Előnyös azoknak a nyugdíjcélú megtakarítóknak is, akik a nyugdíjhoz közeledve fokozatosan alacsonyabb kockázatú portfólióra váltanának, de egyelőre nem a teljes megtakarításukkal. Az eltérő profilú portfóliókból összeállított megtakarítás lehetővé teszi a különböző gazdasági és piaci helyzetre való rugalmasabb reagálást, akár a veszteségek tompítását.

Bővebben a portfóliómegosztásról

 

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár hozamteljesítménye hogyan alakult évente átlagosan inflációhoz képest?

A befektetési eredmények értékelésekor fontos szempont, hogy az adott időszakban hogyan alakult az infláció, hiszen egy akár kétszámjegyű hozam sem biztosítja megtakarításunk reálértékének megőrzését, ha az infláció ugyanabban az időszakban meghaladta a hozamot.

Ezért a befektetési teljesítményt mindig az inflációval összevetve érdemes értékelni, ez mutatja meg, hogyan alakul megtakarításunk reálértéke.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás hosszú távú befektetés, így a befektetési eredményeket is mindenképpen hosszabb időtávon kell vizsgálni. Az alábbi grafikonon a pénztári nettó átlaghozamok és inflációs ráta alakulása látható az alapítástól, ami jól tükrözi, hogy az összességében emelkedő hozamszint ellenére időről-időre előfordultak olyan piaci események, melyek időlegesen az árfolyam csökkenését, visszakorrigálását – és ezzel együtt az egyéni számla hozamának átmeneti csökkenését – eredményezték. Hosszútávon azonban – ahogyan azt a pénztár hosszú távú hozamteljesítménye is mutatja - az árfolyam növekedése mutatható ki.

Nagybb méretben való megtekintéshez kattintson a grafikonra!


 

 

Hogyan lehet az állampapírokból álló portfóliónak negatív hozama?

A fix kamatozású kötvények árfolyama a hozamelvárások emelkedése esetén csökken, az alábbiakban ennek a látszólagos ellentmondásnak a megértését igyekszünk segíteni konkrét számpéldán keresztül bemutatva. Fontos, hogy a leírtak csak az intézményi befektetők (amilyen a nyugdíjpénztár is) által vásárolható állampapírokra igazak, a lakosságnak szántakra nem, mivel azok visszavásárlási árát nem a piaci kereslet-kínálat, hanem az Államadósságkezelő Központ határozza meg.

A jórészt állampapírokból álló portfóliók esetében természetesnek tűnik, hogy a portfóliónak csak pozitív hozama lehet, hiszen azok az állampapírok, amelyek a portfóliót alkotják, szintén pozitív hozamígérettel rendelkeznek. A valóság azonban az, hogy egy állampapíron is lehet veszíteni, és ugyanígy egy állampapírokból álló portfóliónak is lehet negatív a hozama.

Nézzünk erre egy példát. Ha ma vásárolok egy 10.000 Ft értékű egyéves lejáratú államkötvényt, ami fix 3%-os kamatot hirdet, akkor egy év múlva, lejáratkor megkapom a 3% kamatot és a befektetett tőkét. Ez így valóban szükségszerűen pozitív hozam.

Mi történik azonban akkor, ha fél év után valamilyen oknál fogva szükségem lesz a befektetésre, és el akarom adni. Ekkor az árat, amiért el tudom adni az állampapírt, a piac árai határozzák meg.

Ha a piacon az eltelt egy évben nem volt változás, az MNB sem változtatott az alapkamaton, és a befektetők hozamvárakozásai sem változtak, akkor olyan áron tudom eladni az államkötvényt, amilyen áron vettem (a felhalmozott kamattal növelve), így a nyereség az éves 3% kamat lesz, azaz 10.300 Ft-ot kapok.

A kamatok és a hozamvárakozások azonban ritkán állandóak. Ha az MNB az elmúlt fél évben emelte a kamatot, és a hozamvárakozások ennek megfelelően nőttek például 4%-ra, akkor senki nem fogja tőlem a féléves 10.000 Ft-os állampapíromat 10.150 Ft-ért (10.000 Ft + 150 Ft fél éves felhalmozott kamat) megvenni, amin aztán éves 3%-os hozamot tud elérni, hiszen a piacon már 4%-os hozam az elvárás, ilyen termékeket lehet venni. Így csak akkor tudom eladni az állampapíromat, ha olyan szintre csökkentem az árát, ami a vevőnek megéri, mert így már meglesz a várt 4%-os hozama a fix 3%-os kamatkifizetéssel együtt.

Egy év múlva a kötvény 10.300 forintot ér majd (10.000 Ft tőke+ 300 Ft kamat a fix éves 3% alapján). Jelenleg félidőben a felhalmozott kamat 150 forint, az eladási ár így az az árfolyam lesz, ami a hátralévő fél év alatt az időközben 4%-ra növekedett piaci hozammal (illetve annak féléves részével, a 2%-kal) „meghozza” a 10.300 forintos árat. Ez képlettel kiszámolva: 10.300 / 1,02 = 10.098 Ft, azaz a 10.098 Ft befektetés a vevőnek fél év múlva a várt éves 4%-os kamattal 10.300 Ft-ra növekszik.

Fél év múlva az államkötvényemet csak 10.098 Ft-ért tudom eladni a 10.150 Ft helyett, tehát vesztettem rajta 52 Ft-ot.

Mivel a pénztár nem a tagok egyenkénti befizetéseiből tölti fel a portfóliót, és az egyes értékpapírok lejárata sem tud értelemszerűen igazodni a tagi kifizetési igényekhez, a pénztár teljes állampapír-állománya ki van téve ennek a jelenségnek. Ráadásul a pénztár az értékpapírjait naponta értékeli, naponta be kell értékelni, hogy mi lenne az az ár, amin aktuálisan el lehetne adni, tehát a növekvő hozamelvárások miatt akár naponta csökkenhetnek az árfolyamok. Számítási példán bemutatva: 10.098 Ft/10.150 Ft = 0,994876= 99,5%, azaz 0,5%-ot csökkent az árfolyam.

Ugyanez természetesen az ellenkező irányban is pontosan ugyanilyen módon működik, tehát a hozamvárakozások csökkenése árfolyamemelkedést okoz a portfólióban. 
A hozamváltozás árfolyamra gyakorolt hatása annál nagyobb, minél hosszabb az állampapír hátralévő futamideje, hiszen hosszabb ideig érhetik a fenti hatások, mind a két irányban. Példánkban a hátralévő futamidő fél év volt, a kamatváltozás mértéke 1 %, így veszteségünk mértéke 0,5%, ha a hátralévő futamidő két év lett volna, akkor 1%-os kamatemelés már 2%-os veszteséget okozott volna.

 

Mi történt 2021-ben az állampapírok piacán, és hogyan hatott ez a pénztár portfólióinak árfolyamára?

2021-ben az előző témában kifejtett folyamat játszódott le az állampapírpiacokon, nem csak Magyarországon. Az infláció hirtelen és senki által nem várt mértékben megemelkedett. Ez számos, főként külföldi, illetve Covid járvány gerjesztette tényező együttállásának következménye. Az árak emelkedése a gyors gazdasági kilábalás hatására erősödött, amelynek üteme meglepetésként érte nem csak a befektetőket, hanem a világ összes jegybankját is. A kialakult magas inflációs környezet messze felülmúlta a jegybankok előrejelzéseit. A gazdasági kilábalás megindulása és a felhalmozott megtakarítások keresletet generáló hatásaként a világban mindenhol erőteljesen elkezdtek emelkedni 2021-ben az inflációs mutatók.

Válaszként az infláció fékezése és a forint árfolyamának megtámasztása érdekében a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan emelte a jegybanki kamatokat, ezáltal az intézmények által vásárolható állampapírok árfolyama csökkent. A magyar kamatemelés régiós viszonylatban is kiemelkedő volt.

Az állampapírok árcsökkenése változó mértékben érintette a portfóliókat. Azokban a portfóliókban, amelyek csak ilyen eszközt tartalmaztak, az árfolyamcsökkenés jelentősebb volt, míg azokban a portfóliókban, amelyek részvényeket is tartalmaztak, ott a részvények jó teljesítménye változó mértékben ellensúlyozni tudta az állampapírok okozta árfolyamcsökkenést.

Pozitív fejlemény, hogy a kötvények hozamemelkedés után kialakult magasabb jövőbeni hozama kompenzál az elkövetkező években. Egy példával érzékeltetve: a 10 éves magyar állampapír hozama a korábbi 2,5% helyett most már 4,5% feletti, azaz az irányadó kamatok változatlansága esetén ekkora hozamot ér a befektető a kötvények tartásával. Amennyiben tehát a kamatok nem emelkednek lényegesen tovább a jövőben (jelenleg ez a piaci várakozás, illetve hogy az infláció lassan, de csökkenni fog az idei évben), akkor az árfolyamok visszapattannak és jövőbeni hozamok kompenzálni tudják a 2021.évre kimutatott negatív hozamot.2021-ben.

Az alábbi grafikonok a portfóliókat alkotó fő értékpapírok (állampapírok, részvények) teljesítményének mérésére használt piaci referenciahozamok 2021. évi teljesítményét mutatják. Jól látható, hogy a hosszabb lejáratú állampapírok referenciahozamai (HMAX: 3 év felett, MAX: 1 év felett) jelentős veszteséget mutatnak, a rövidtávú állampapírok esetében az RMAX (3 hónap és 1 év között) teljesítménye kismértékben negatív, míg a ZMAX-é (3 hónapnál rövidebb) hasonlóan kismértékben pozitív.

A részvényindexek egyöntetűn pozitívan teljesítettek, az egyes régiók (Magyarország: BUX, Kelet-Közép-Európa: CETOP, Európa: Eurostoxx, Észak-Amerika: S&P 500, fejlődő országok: MSCI EM, globális: MSCI World) között viszont jelentős különbségek voltak.

Nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a grafikonra!

2021. évi referenciahozamok

A 2022-es eseményekkel kapcsolatos gyakori kérdések

Milyen hatással van a megtakarításra az ukrán-orosz helyzet?

A jelenlegi ukrán-orosz konfliktus, mint sajnálatos módon minden ilyen jellegű esemény, negatívan befolyásolja az eszközárakat mindenhol a világban. Különösen érzékenyen reagáltak a háború megindulására a kelet európai országok eszközei, mind a részvénypiacok, mind a kötvénypiacok.

A fenti globális hatások alól a pénztári portfóliók sem tudják kivonni magukat, ugyanakkor vagyonkezelőink ebben a helyzetben is mindent megtesznek tagjaink befektetéseinek érdekében, hiszen a Pénztár portfóliói – a korábbi időszakokkal megegyezően – jelenleg is (2022. március 1-ei adatok alapján) referenciahozam felett teljesítenek.

 Mit tett, mit tesz a Pénztár?

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár 4 vagyonkezelővel, többes vagyonkezelést folytat, a kockázatcsökkentés, a hozammaximalizálás és a szakértelem koncentrációjának érdekében egyaránt.

A Pénztár nyugalmi helyzetben is rendszeresen egyeztet a vagyonkezelőkkel, az ilyen turbulens időszakokban pedig folyamatosan kérjük helyzetértékelésüket és összevetjük, elemezzük az egyes vagyonkezelőktől kapott válaszokat.

MEGFONTOLANDÓ: Válságok, átmeneti visszaesések esetén célszerű mérlegelni döntéshozatal előtt, hogy az egyes lépések milyen következményekkel járhatnak.  

  •           Magasabb kockázatú portfólióból való váltás esetén ilyenkor egyrészt az árfolyamcsökkenés azonnal realizált veszteséggé válik, másrészt egy alacsony kockázatú portfólióban elvész annak a lehetősége, hogy a piacokon törvényszerűen bekövetkező árfolyamemelkedés kompenzálja az elszenvedett elméleti veszteséget.

  •          A magasabb kockázatú portfólióban való maradás viszont akár további árfolyamveszteséget is hozhat a kiváltó okok esetleges további fokozódásának hatására, és akár hosszabb időbe is beletelhet a piacok, árfolyamok magára találása.

 Milyen lépéseket tettek meg a vagyonkezelők? 

A Pénztári portfóliókban nincs és 02.24-én sem volt már közvetlen ukrán illetve orosz eszköz, sem kötvény, sem részvény formájában. A portfóliók fektetnek ugyanakkor olyan eszközökbe, amelyek különböző nemzetközi tőkepiaci indexeket követnek, egyes ilyen indexekben találhatóak orosz eszközök, ezek aránya azonban minimális, az egyes portfóliók vagyonának  0,2%-0,5%-a.

Ez a minimális orosz kitettség  a vagyonkezelők szakértői munkájának köszönhető, hiszen helyzetértékelésük alapján már korábban eladták az orosz és ukrán papírokat és lecsökkentették, alulsúlyozták az indexekhez képest ezeket az eszközöket.

 Mi várható a továbbiakban?

Bár az események körül óriási a bizonytalanság és ezen a ponton nehéz találgatásokba bocsátkozni a lehetséges kimeneteleket illetően, de a historikus tapasztalatok alapján vagyonkezelőink egyöntetű szakmai véleménye, hogy amennyiben az események regionális katonai konfliktusra korlátozódnak, arra csak rövidtávon reagálnak érdemben a tőzsdék.

A regionális katonai konfliktus okozta  geopolitikai sokkok általában csak kisebb korrekciót okoztak korábban a főbb részvénypiaci indexeknél, 3-6 hónapos időtávon már „kinövik” a sokkot a főbb indexek.

Ugyanakkor a konfliktus lefolyását, esetleges végét illetően jelenleg még érdemlegeset nem lehet mondani. A szituáció nagyon képlékeny, gyorsan változik, jelenleg nem látható, hogy rövidtávú vagy elhúzódó konfliktusra kell felkészülni.

Makrogazdasági szempontból eddig annyit lehet látni, hogy a megugró energiaárak felfelé nyomhatják az inflációt, és visszafoghatják a gazdasági növekedést, a konfliktus esetleges elhúzódása esetén ez a hatás erősödhet és tartósabb maradhat. 

Hogyan tudok a portfóliómon módosítani?

Portfólió választáskor az elmúlt időszak eredményei mellett fontos mérlegelni kockázatviselési hajlandóságunkat, a tervezett kifizetésig hátralévő időt, és azt a tényt, hogy a portfólióváltással az éppen aktuális hozam realizálódik. Amennyiben az említett tényezőket átgondolva a váltás, vagy a megosztás mellett dönt, akkor ezt megteheti az online pénztári felületen, vagy a rendelkezés portfólióról című nyomtatvány kitöltésével, és Pénztárunkhoz való eljuttatásával. A portfólióváltás és portfóliómegosztás díja egyaránt az egyéni számla egy ezreléke, de maximum 2000 Ft. Ha egy nyilatkozattal egyszerre kezdeményez portfólióváltást és a portfóliók közti megosztási arány módosítását, akkor mindkét díj terheli. A díj(ak)at a Pénztár a portfólió megosztással/váltással egy időben érvényesíti az egyéni számla terhére.

Még több a portfólióválasztásról

Árfolyamok

 

A Magyar Nemzeti Bankon belül működő Pénzügyi Békéltető Testület tagjának írása, a jelenlegi kedvezőtlen hozamkörnyezettel kapcsolatban>>

Sütibeállításokkal kapcsolatos információk

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár weboldala sütiket (cookie-kat) használ a weboldal működtetése, biztonságos használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében.