1051 Budapest, József Nádor tér 5-6.
Központi bankszámlaszám:
10918001-00000003-00140000
Adószám: 18069493-1-41

Hírek

2016-os trendek a cafetéria rendszerben

2015.11.16.

2016-os trendek a cafetéria rendszerben

Év vége felé, a jövő évi cafetéria tervezésének időszakában érdemes körbetekinteni és a másoknál bevált megoldások beépítésével 2016-ra a jelenleginél is jobb, hatékonyabb juttatási rendszert kialakítani. Azt 2015-ben Magyarországon már mindenki hallotta, hogy az időben megkezdett öngondoskodás elengedhetetlen a mai aktív korúak számára a megfelelő nyugdíj eléréséhez.
Megtakarításra természetesen a munka-jövedelmekből van lehetőség, amelybe a nettó béren kívül a cafetéria juttatás is beleértendő.

Nem feltétlenül gondolunk rá, de a választható béren kívüli juttatások nagy csapdája, hogy elsősorban az aktuális életszínvonal fenntartását szolgálja, a munkavállalók jelentős része engedve a napi fogyasztás kényszerítő szükségességének, esetenként kísértésének, a cafetéria keretéből nem tesz félre nyugdíjcélra.

Pedig, úgy ahogyan a bruttó bér 10%-a is nyugdíjcélra kerül elvonásra, a cafetériánkkal is hasonlóan kellene gazdálkodnunk, legalább a 10%-áért nyugdíjcélú cafetéria elemet lenne érdemes választani, már pályakezdőként is. Így havi kisebb kezdő megtakarítással is már jelentősebb vagyon halmozható fel a teljes aktív életpálya során.

Az öngondoskodás fix elemként való nyújtása egyszerű, általában csak apróbb szabályzatmódosítást igényel. Ilyenkor a fennmaradó választható keretben is benne marad lehetőségként az önkéntes nyugdíjpénztár, tehát a fix befizetésen felül is kérhet még juttatást a munkavállaló a pénztári egyéni számlájára.  Ezzel a megoldással minden munkavállaló érzékelhetően növelheti nyugdíjcélú megtakarítását, aminek jelentőségét, szükségességét a vállalatvezetők, HR és munkaügyi kollégák, könyvelők pontosan ismerik.

Kérdése, kérése fogalmazódott meg a cafetéria módosításával kapcsolatosan?
Írjon nekünk»