1051 Budapest, József Nádor tér 5-6.
Központi bankszámlaszám:
10918001-00000003-00140000
Adószám: 18069493-1-41

Tájékozódás

Frissítve: 2018.06.04-én

Miért van szükség nyugdíjcélú megtakarításra?

Ma Magyarországon az átlag bér nettó 206.000 forint az átlag nyugdíj nettó 129.000 forint, azaz már ma is az átlag nyugdíjnál 37%-kal magasabb az átlag bér. Nagyon sok modellszámítás történt, és szinte valamennyi azt mutatja, hogy 10-20-30-40 év múlva - mivel csökken az aktív korúak száma és nő az átlagéletkor - még nagyobb különbség várható a bérek és nyugdíjak között.

Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíjmegtakarítást?

Minél előbb - hiszen ha 20-30 éves korunkban elkezdjük, akkor havi kisebb összegekkel is jelentős nyugdíjkiegészítést halmozhatunk fel. Minél előbb kezdjük, annál hosszabban élvezhetjük ki az adókedvezményt, és a halmozódó hozamokat.

Mennyit érdemes félretenni havonta?

Az ideális megtakarítási összeg mindenkinek más és más, havi 5-10 ezer forint lehet valakinek sok és kevés is. Két megközelítés lehetséges az egyik,

  • mennyi az az összeg, amiről erre a célra aktuálisan le tudunk mondani, illetve, hogy

  • mennyi az az összeg, amit össze szeretnénk gyűjteni.

Ismertek olyan modellek is, amelyek az aktuális bevétel százalékos arányában javasolnak megtakarításokat képezni. Az egyik az 50%-30%-20%-os modell azt mondja, hogy az az ideális, ha úgy alakítjuk bevétel/kiadás tételeinket, hogy a bevételünk 50% elegendő a rezsire (lakhatás, fűtés, világítás, telefon, étkezés, hitel) 30% szabadon elkölthető (ruházkodás, ajándékozás, szépségápolás, hobbi) és 20%-ot megtakarításokra fordítunk (nyugdíjcélokra, egészség, baleset, lakás stb).

Ez a fenti modell azt nem veszi figyelembe, hogy különböző életszakaszokban egyrészt erősen változó a bevétel (pl. pályakezdő bér), másrészt változó a kiadás szerkezete is, (fiatalként sok beszerezni valót adnak pl. háztartási eszközök, lakás stb). Ezért sokan inkább azt a modellt tartják követendőnek, amely a bevételekből a megtakarítások arányát a pályakezdés körüli alacsonyabb kezdeti arányról fokozatosan növelik.

Honlapunkon elérhető kalkulátorunk abban segít, hogy akár többszöri számításokkal megtalálja a kezdő megtakarítási összeget, illetve később pénztártagként is időről-időre megnézze, hogy kell-e módosítania megtakarítási céljainak eléréséhez a megszokott befizetési szokásain.

Mi az előnye az önkéntes nyugdíjpénztárnak a többi megtakarításhoz képest?

A magyarországi nyugdíjcélú megtakarítási számlák 75%-át önkéntes nyugdíjpénztárban vezetik. Az önkéntes nyugdíjpénztárakban kedvező költség mellett, professzionális vagyonkezelést kapnak a megtakarítók. Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás után érvényesíthető a legmagasabb - akár 150.000 Ft/év - adójóváírás, ez finanszírozható munkáltatói juttatásból is és ráadásul szükség esetén aktív korban 3 év után tagi kölcsön formájában hozzáférhető. A belépéskor vállalt megtakarítási összeg lefelé és fölfelé is díjmentesen módosítható. 

Milyen költségek merülnek fel?

Kondíciók oldalunkon valamennyi költség elem megtalálható, az Aranykor legutolsó díjterhelési mutatója a 10 legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztár közül a legalacsonyabb, a 0,8%-os szektorátlagnál 25%-kal kisebb, mindössze 0,6%.

Mi történik, ha most elkezdi és később, átmenetileg - pl. gyes, gyed  vagy munkanélküliség, vagy egyéb más miatt - nem tudja fizetni a megtakarítást?

Mivel hosszú távú megtakarításról beszélünk - akár 20-30-40 éves futamidő - nagyon fontos az a terméksajátosság, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárban a belépő tag a pénztár mindenkor aktuális minimális tagdíjának fizetését vállalja. A minimális tagdíj értéke az évek során természetesen növekszik. A pénztár évente megvizsgálja, hogy beérkezett-e a minimális tagdíj, és amennyiben egyáltalán nem, vagy csak részben akkor az adott évben elért hozamból a minimális díjra jutó működési és likviditási költséggel csökkenthető a pénztártag egyéni számlája a működési költségek fedezésére.

Cafetériából lehet fizetni?

Igen, 2018-ban is cafetéria elem az önkéntes nyugdíjpénztár, így a nyugdíjcélú megtakarítás ebből is finanszírozható.

Maradt kérdése? Írjon nekünk, hívjon bennünket!

info@aranykornyp.hu
06 1 374 8400

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége kisfilmje az öngondoskodásról: