1051 Budapest, József Nádor tér 5-6.
Központi bankszámlaszám:
10918001-00000003-00140000
Adószám: 18069493-1-41

Tájékozódás

Miért van szükség nyugdíjcélú megtakarításra?

Ma Magyarországon az átlag bér nettó 172.000 forint az átlag nyugdíj nettó 120.000 forint, azaz már ma is az átlag nyugdíjnál 43%-kal magasabb az átlag bér. Nagyon sok modellszámítás történt, és szinte valamennyi azt mutatja, hogy 10-20-30-40 év múlva - mivel csökken az aktív korúak száma és nő az átlagéletkor - még nagyobb különbség várható a bérek és nyugdíjak között.

Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíjmegtakarítást?

Minél előbb - hiszen ha 20-30 éves korunkban elkezdjük, akkor havi kisebb összegekkel is jelentős nyugdíjkiegészítést halmozhatunk fel. Minél előbb kezdjük, annál hosszabban élvezhetjük ki az adókedvezményt, és a halmozódó hozamokat.

Mennyit érdemes félretenni havonta?

Az ideális megtakarítási összeg mindenkinek más és más, havi 5-10 ezer forint lehet valakinek sok és kevés is. Két megközelítés lehetséges az egyik, mennyi az az összeg, amiről erre a célra aktuálisan le tudunk mondani, illetve, hogy mennyi az az összeg, amit össze szeretnénk gyűjteni.

Ismertek olyan modellek is, amelyek az aktuális bevétel százalékos arányában javasolnak megtakarításokat képezni. Az egyik az 50%-30%-20%-os modell azt mondja, hogy az az ideális, ha úgy alakítjuk bevétel/kiadás tételeinket, hogy a bevételünk 50% elegendő a rezsire (lakhatás, fűtés, világítás, telefon, étkezés, hitel) 30% szabadon elkölthető (ruházkodás, ajándékozás, szépségápolás, hobbi) és 20%-ot megtakarításokra fordítunk (nyugdíjcélokra, egészség, baleset, stb).

Ez a fenti modell azt nem veszi figyelembe, hogy különböző életszakaszokban egyrészt erősen változó a bevétel (pl. pályakezdő bér), másrészt változó a kiadás szerkezete is, (fiatalként sok beszerezni valót adnak pl. háztartási eszközök, lakás stb). Ezért sokan inkább azt a modellt tartják követendőnek, amely a bevételekből a megtakarítások arányát a pályakezdés körüli 5%-ról fokozatosan növelik 10%, 15%, 20% -ra majd efölé is.

Honlapunkon elérhető kalkulátorunk abban segít, hogy akár többszöri számításokkal megtalálja a kezdő megtakarítási összeget, illetve később pénztártagként is időről-időre megnézze, hogy kell-e módosítania megtakarítási céljainak eléréséhez a megszokott befizetési szokásain.

Mi az előnye az önkéntes nyugdíjpénztárnak a többi megtakarításhoz képest?

A magyarországi nyugdíjcélú megtakarítási számlák 75%-át önkéntes nyugdíjpénztárban vezetik. Az önkéntes nyugdíjpénztárakban kedvező költség mellett, professzionális vagyonkezelés kapnak a megtakarítók. Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás után érvényesíthető a legmagasabb - akár 150.000 Ft/év - adójóváírás, ez finanszírozható munkáltatói juttatásból is és ráadásul szükség esetén aktív korban 3 év után tagi kölcsön formájában hozzáférhető. A belépéskor vállalt megtakarítási összeg lefelé és fölfelé is módosítható. 

Milyen költségek merülnek fel?

Kondíciók oldalunkon valamennyi költség elem megtalálható, az Aranykor legutolsó díjterhelési mutatója a szektorátlag 48%-a, mindössze 0,4%.

Mi történik, ha most elkezdi és később, átmenetileg - pl. gyes, gyed  vagy munkanélküliség, vagy egyéb más miatt - nem tudja fizetni a megtakarítást?

Mivel hosszú távú megtakarításról beszélünk - akár 20-30-40 éves futamidő - nagyon fontos az a terméksajátossága, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárban a belépő tag a pénztár aktuális minimális tagdíjának fizetését vállalja. A minimális tagdíj értéke az évek során természetesen növekszik. A pénztár évente megvizsgálja, hogy beérkezett-e a minimális tagdíj, és amennyiben egyáltalán nem, vagy csak részben akkor az adott évben elért hozamból a minimális díjra jutó működési és likviditási költséggel csökkenthető a pénztártag egyéni számlája a működési költségek fedezésére.

Cafetériából lehet fizetni?

Igen, 2017-ben is cafetéria elem az önkéntes nyugdíjpénztár, így a nyugdíjcélú megtakarítás ebből is finanszírozható.

Maradt kérdése? Írjon nekünk, hívjon bennünket!

info@aranykornyp.hu
06 1 374 8400