1051 Budapest, József Nádor tér 5-6.
Központi bankszámlaszám:
10918001-00000003-00140000
Adószám: 18069493-1-41

A munkáltatói támogatás

Frissítve: 2020.07.01.

CAFETÉRIA 2019 >> 

Önkéntes nyugdíjpénztári támogatás = differenciált juttatás

Az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás (adomány) a munkáltatók körében kevéssé ismert juttatási forma - pedig tapasztalatunk szerint - aki megismeri, nem mulasztja el többé alkalmazni.


A támogatás legfőbb előnyei

Adóoptimalizálás (adókedvezmény)

  • A támogatás (adomány) közérdekű kötelezettségvállalásként a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség, ráfordítás, így társasági adóalapot nem képez. Annak a munkavállalónak, aki kapja, ez a juttatás adóköteles jövedelem. A támogatásban részesülő adóterhei és adókedvezménye:
    • a támogatás 85%-a után 15% szja és 15,5% szocho fizetési kötelezettség keletkezik,
    • az egyéni számlán jóváírt támogatás 20%-a, maximum 150.000 Ft/év adójóváírásként* visszaigényelhető (az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után érvényesíthető 20%-os, miximum 150.000 Ft/év adójóváírás a támogatás, az egyéni befizetés, valamint a havi minimálbér 50%-át meghaladó tagdíjátvállalás jogcímen kapott juttatásokra együttesen értendő).

      *Az SZJA tv. 44/A bek. alapján.
  • A támogatás jogszabályi háttere: https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/tajek_onkentes.html

Differenciálhatóság

  • A minden munkavállalónak egységes feltételek mellett nyújtható tagdíj-átvállalással szemben támogatás nyújtásakor a munkáltató választhatja ki, hogy a pénztár Alapszabályában meghatározott támogatotti csoportok közül kiknek szánja az adományt. A támogatói szerződés lehetőséget biztosít arra, hogy igény szerint 1-2 munkavállalót részesítsünk juttatásban.

Támogatói szerződéskötés>>

 


Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárnál választható csoportok 

A támogatás több csoport egyidejű választásával is meghatározható, igényhez szabható. A támogathatósági körök listáját az alábbi helyen találja:

Támogathatósági körök>>


Hová kerül a támogatás? Hogyan használhatja fel a munkavállaló?

Az önkéntes nyugdíjpénztárakba eképpen befolyt támogatás az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkező munkavállaló egyéni számlájára kerül, évről évre hozamokkal bővül és arra használható leghatékonyabban, hogy a nyugdíjba vonulást követően óhatatlanul bekövetkező jövedelem csökkenést kompenzálja.

+ LEHETŐSÉG! Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok a munkáltatótól kapott támogatáson felül egyéni befizetéssel is növelhetik megtakarításaikat. Az egyéni pénztári befizetések és támogatások 20%-át a NAV visszatéríti az önkéntes nyugdíjpénztári számlára jövedelemkorlát nélkül.

2020-ban az önkéntes nyugdíjpénztári egyéni befizetés és támogatás összege után együttesen visszaigényelhető SZJA maximum 150.000 Ft.


Linkajánló