1051 Budapest, József Nádor tér 5-6.
Központi bankszámlaszám:
10918001-00000003-00140000
Adószám: 18069493-1-41

Befektetési klub - 2015. szeptember

A Fed-re figyelt mindenki

A szeptember sem telt el izgalmak nélkül. A hónap elején még mindenki a Fed kamatdöntő ülésének eredményére várt, azonban az elmaradt kamatemelés mellé a Fed a monetáris politikájával kapcsolatos kommunikációjában enyhült is, ami a kedvezőtlen makro adatok mellé igen rossz ómennek bizonyult.

Szeptember eleje még viszonylag nyugodtan telt, a kínai makro problémák már beárazódtak és mindenki a Fed döntésére várt. A Fed azonban kellően meglepte a piaci szereplőket a várakozásoknál jóval enyhébb kommunikációjával. Kamatemelésről szó sem volt, sőt egyes befektetők, elemzők egy újabb likviditásbővítési időszakról kezdtek beszélni. A szeptember eleji kedvezőtlen makro adatokra a piac kevéssé reagált hiszen mindenki a Fed-re várt, azonban a Fed szigorúbb kommunikációja elmaradt, ezért a korábbi kedvezőtlen gazdasági adatok tükrében mindenki a jövőben fennmaradó lassulást és gazdasági nehézségeket kezdte beárazni. A végeredmény, hogy estek a részvénypiacok és az augusztus után a szeptember is igen volatilisen alakult. A hónap végén mindezek tetejébe a VW botrány is kirobbant, ami az európai autóipar befektetői megítélését rontotta, sőt újabb növekedést visszahúzó tényezőt jelenthet, így az európai autóipar újabb nehézségek elé néz.

A magyar kötvények átvészelték a hónap második felében kialakult kedvezőtlen hangulatot, sőt rendkívül erősnek bizonyultak, a kötvényhozamok egész hónapban csökkenni tudtak. A lassuló gazdasági kilátások következtében a fejlett piaci kötvények hozama csökkent, amit a magyar kötvények is követtek annak ellenére, hogy kockázatosabb piacnak számítunk. A devizahitelek eltűnésének, a magas külkereskedelmi többletnek, az alacsony költségvetési hiánynak, valamint az MNB önfinanszírozási programjának köszönhetően tudtak a magyar kötvények (és a forint is) ilyen teljesítményt nyújtani ebben a nehéz időszakban. A fenitek következtében a kötvényárfolyamok szépen emelkedtek a hónapban, amit a kötvényárfolyam-indexek mozgásán jól lehet látni.

Állampapírpiac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Bloomberg


A részvénypiacokon a hónap második felében estek az árfolyamok, a Fed döntés nyomán kialakult növekedési kockázatok felerősödésével. Az amerikai részvények mellett az európaiak a VW botrány következtében jelentős esést könyvelhettek el. Ennek oka az autógyártókkal szemben megjelent bizalmatlanság, azaz, ha több autógyártóról is kiderült volna, hogy csalt, akkor a teljes európai autóipar nehéz évek elé nézett volna, alacsonyabb beruházási rátával és kedvezőtlenebb növekedési kilátásokkal. Az autóiparral együtt a teljes beszállítói lánc kilátásai is romlottak volna, így az ipar és a teljes gazdaság megsínylette volna az esetlegesen tovább gyűrűző botrányt. A befektetők ezt a negatív lehetőséget kezdték el beárazni, azonban egyelőre nem derült ki újabb csalás, így az európai részvények a hónap végén már felfelé vették az irányt. A feltörekvő piacok a fejlett indexekkel mozogtak együtt, ennek oka, hogy a nyersanyagok ára a lassuló világgazdasági növekedés és az európai iparral kapcsolatos kockázatok miatt esett, kedvezőtlen, visszahúzó hatást gyakorolva a nyersanyag exportőr fejlődő országok növekedési kilátásaira. Amíg a régiós részvények az európai társaikkal egyetemben estek szeptemberben, addig a magyar részvények igen ellenállónak bizonyultak. A BUX index teljesítményére a Richter kedvező bejelentése volt jó hatással, de a magas volatilitású OTP sem esett jelentősebb mértékben, csak a MOL árfolyamát ütötték meg.
 

Részvénypiac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Bloomberg


Hogyan befolyásolták ezen piaci események a Pénztár portfólióinak teljesítményét?

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár portfóliói közül a piaci eseményekkel összhangban a tisztán kötvényekkel rendelkező portfóliók tudtak szeptember folyamán emelkedni. A hónapban a hosszú kötvényportfólió teljesített a legjobban (Csendélet), de a kiegyensúlyozottabb Klasszikus portfólió is kedvező hozamot biztosított, míg az Óvatos portfólió pénzpiaci jellege és az alacsony hozamkörnyezet miatt nem tudott érdemben emelkedni, de csökkenést sem szenvedett el.

A részvényekkel is rendelkező portfóliókra hatással volt, hogy az egész világon alapvetően estek a részvényárfolyamok. A magasabb részvénykitettséggel rendelkezők (Növekedési és Lendület) árfolyama augusztus végéhez viszonyítva csökkent, míg a kevésbé kockázatos Harmónia és Egyensúly portfóliók a kötvényportfóliók hozamának felét/harmadát érték el.