1051 Budapest, József Nádor tér 5-6.
Központi bankszámlaszám:
10918001-00000003-00140000
Adószám: 18069493-1-41

Befektetési klub - 2015. augusztus

Unalmas? Hát nem!

Augusztusban folytatódott a kínai gazdaság felől érkező kedvezőtlen hangulat. A részvénypiacokon az igazi zuhanást a jüan 3%-os leértékelése hozta el, amit a hónap hátralévő részében magas volatilitású időszak követett. A kötvények augusztusban is kedvező teljesítményt nyújtottak.
 

A kínai és ázsiai részvények a hónap elején is gyengén teljesítettek és inkább estek, ami a júliusban kialakult kínai részvénypiaci esés folytatódásának és kihatásának tekinthető. A kínai jegybank azonban a hónap közepén egyszer 1,9%-al leértékelte a jüant a dollárral szemben, majd új árfolyamrezsimet vezetett be, aminek hatására másnap még 1,1%-ot gyengült a kínai deviza. A nemzetközi elemzők és befektetők a kínaiak devizaleértékelését a gazdaságukban megbújó komoly problémákkal azonosították, azaz a kínai növekedés jelentős lassulását, rosszabb esetben az árnyék-bankrendszer okozta további kockázatokat kezdték árazni. A kínai gazdaság növekedésének jelentős lassulásával a világgazdasági növekedési várakozásokat is csökkentették az elemzők, sőt a pesszimistábbak már egy 90-es évek végi ázsiai válságot kezdtek vizionálni. A fokozódó hangulatban Észak- és Dél-Korea között is kiéleződött egy vita, melynek során még ágyúk is eldördültek, és az Amerikai Központi Bank, a FED kommunikációja sem változott érdemben az őszi lehetséges kamatemelést illetően. Az augusztus így izgalmasra sikerült, a részvénypiacokon ritkán látott volatilitás alakult ki.

A magyar kötvények stabilan és kisebb kilengésekkel átvészelték a hónap második felében kialakult kedvezőtlen hangulatot. A kötvényhozamok a hónap elején még folytatták csökkenésüket, amit a kínai események csak kissé zavartak meg, augusztus végére pedig megközelítették korábbi szinteket. A fenitek következtében a kötvényárfolyamok összességében emelkedtek a hónapban, amit a kötvényárfolyam-indexek mozgásán jól lehet látni.
 

Állampapírok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Forrás: Bloomberg


A részvénypiacokon azonban igen jelentős eséseket lehetett tapasztalni, az amerikai és európai részvények a kínai export várható csökkenése következtében veszítettek értékükből, sőt egy kisebb válság esetleges hatásait kezdték beárazni a befektetők. A kínai gazdasággal kapcsolatos problémák következtében és a jüan leértékelésével a nyersanyagok várható kereslete is kedvezőtlenebbül alakulhat, ezért a dollárban jegyzett nyersanyagárak is csökkentek, ami magával rántotta az alapvetően nyersanyag-exportőr fejlődő gazdaságok részvényeit is. A rosszabb kilátásokkal rendelkező nyersanyagpiacok mellett a feltörekvő gazdaságok növekedési kilátásai, és ezzel a fejlett országok exportlehetőségei is romlottak. A gondolatmenet vége, hogy az amerikai és az európai indexek is 10% körüli esést szenvedtek el, amit a hónap végéig csak kissé tudtak visszahozni. A kedvezőtlen körülményeket a magyar és a régiós részvények viszonylag olcsón megúszták, a lengyel pénzügyi vállalatoknak sokat segített, hogy a devizahitelek átváltása a korábban várttól sokkal kedvezőbben fog megtörténni Lengyelországban.
 

Részvények

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Forrás: Bloomberg


Hogyan befolyásolták ezen piaci események a Pénztár portfólióinak teljesítményét?

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár portfóliói közül a piaci folyamatok hatására csak a tisztán kötvényekkel rendelkező portfóliók tudtak pozitív hozamot produkálni. A hónapban a hosszú kötvényportfólió teljesített a legjobban (Csendélet), de a kiegyensúlyozottabb Klasszikus portfólió is kedvező hozamot biztosított, míg az Óvatos portfólió pénzpiaci jellege miatt nem tudott érdemben emelkedni.

A részvényekkel rendelkező portfóliók ezzel szemben mivel az egész világon alapvetően estek a részvényárfolyamok veszítettek az értékükből. A kevésbé kockázatos Harmónia és Egyensúly portfóliók csak kissé, a magasabb részvényhányadú Növekedési és Lendület portfóliók ezeknél nagyobb mértékben csökkentek.