1051 Budapest, József Nádor tér 5-6.
Központi bankszámlaszám:
10918001-00000003-00140000
Adószám: 18069493-1-41

Befektetési klub - 2015. július

Uborkaszezon?

A nyári hónapoknak a kevés piaci eseményről és hírről kellene szólniuk azonban a tavalyi orosz-ukrán konfliktus időnkénti kiéleződése után, a kínai és lengyel részvények hoztak izgalmat a tőzsdékre. A kötvénypiacokon a görög tárgyalások „ellaposodásával” alapvetően nyugalom honolt.

A trojka és a görög kormány gyakorlatilag megegyeztek az újabb hitel folyósításának feltételeiről, ezzel pedig leárult egy több hónapos kemény egyezkedési időszak. A görög adósságproblémák természetesen nem oldódtak meg, csak rövidtávon kerültek nyugvópontra, amely összességében elég volt, hogy a befektetők megnyugodjanak és a kötvénypiacokon a hozamok lejjebb jöjjenek. A részvénypiacokon a fentiekkel szemben kevésbé lehetett unatkozni, ugyanis a kínai részvénypiaci lufi kipukkadt és a júniusi esést július elején pánikszerű eladások követték. A kínai felügyelet részéről komoly korlátozó és támogató intézkedések után sikerült emelkedésre bírni a Shanghai Composit indexet, amely azonban július 27-én ismét egy -8%-os teljesítményű nappal köszöntötte a befektetőket. A kínai részvénypiaci lufi leginkább a belföldi befektetők számára elérhető kínai vállalatok részvényeinek árfolyamában alakult ki, ezért az esés is leginkább ezen papírokat érintette. Természetesen a hangulat és a kormányzati beavatkozás a nemzetközi befektetőket is befolyásolták, ezért a nemzetközi piacokon is jelen lévő kínai részvények árfolyama, igaz, hogy kisebb mértékben, de esett. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kínai részvénypiaci esésnek, annak elszigeteltségéből adódóan nincsen jelentősebb nemzetközi hatása, de a kínai gazdaság lassuló növekedése továbbra is nyomást helyez a nyersanyag árakra, így a nyersanyag exportőr fejlődő gazdaságokra.

A magyar kötvényhozamok az enyhülő európai feszültségek miatt júliusban csökkentek, és csak a hónap végén láthattunk egy kisebb korrekciót. A kötvény árfolyamindexek, a hozamok mozgásából következően emelkedtek, majd a hónap végén kis mértékben csökkentek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Bloomberg

 

A fejlett gazdaságok tőzsdéin a hónap elején szintén az emelkedés volt a jellemző, azonban július végére elfogyott a „lelkesedés” és lassan lefelé csorogtak a vezető indexek. A fejlődő részvényeket a kínai részvények esése húzta lefelé, de a csökkenő nyersanyagárak is kedvezőtlenül hatottak a dél-amerikai, afrikai és orosz papírok árára. A régióban a cseh és a magyar részvények szépen teljesítettek, azonban a lengyelországi bankadó és devizahiteleseket kimentő program tervezete miatt a CETOP20-as indexben jelentős súllyal szereplő lengyel banki részvények esése a régiós összteljesítményt lefelé húzták. A forintosított hozamok kedvezőtlenebbül alakultak, mivel a forint erősödött az euróval és a dollárral szemben is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Bloomberg

 

Hogyan befolyásolták ezen piaci események a Pénztár portfólióinak teljesítményét?

Az Aranykor Nyugdíjpénztár portfólióinak értéke a hónapban a kockázatok csökkenése mellett összességében emelkedett, mivel a kötvények, a fejlett és a régiós részvények is pozitív hozamot tudtak termelni. Egyedül a fejlődő részvény és árupiaci kitettség járult hozzá kedvezőtlenül az teljesítményekhez.

A hónapban a hosszú kötvényportfólió teljesített a legjobban (Csendélet), de a kiegyensúlyozottabb Klasszikus portfólió is kedvező hozamot produkált. A második helyezet a magas kötvény és fejlett részvénypiaci kitettséggel rendelkező Egyensúlyi portfólió lett, tőle a Lendület hozama a magasabb fejlődő piaci, míg a Harmónia hozama az alacsonyabb fejlett piaci és rövidebb kötvénykitettsége miatt maradt el valamivel. Az Óvatos portfólió pénzpiaci jellege miatt nem tudott érdemben emelkedni, míg a Növekedési portfóliónak a magas fejlődő és árupiaci kitettsége miatt a havi hozama negatív lett.