1051 Budapest, József Nádor tér 5-6.
Központi bankszámlaszám:
10918001-00000003-00140000
Adószám: 18069493-1-41

Befektetési klub - 2015. április


1. Portfóliók teljesítménye

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár portfóliói a hónapban vegyes teljesítményt nyújtottak, mivel a kötvények árfolyamesésük okén kevéssé tettek hozzá a havi teljesítményekhez. A kockázatosabb hosszú kötvények árfolyama a hónap végén alacsonyabb szinten állt, így ez látszik a portfóliók teljesítményén.

A részvénypiacokon az elmúlt hónapban a fejlődő piaci és a régiós papírok erős teljesítményt nyújtottak, míg az európai és a forintosított amerikai papírok inkább kedvezőtlenül mozogtak. A kockázatosabb fejlődő részvénypiacok jelentős emelkedéséből következik, hogy a kockázatos, részvénypiaci kitettséggel rendelkező portfóliók szép emelkedést tudhatnak maguk mögött.

 

2. Általános piaci trendek

Magyar állampapírpiac és hozamkörnyezet

Állampapírpiaci árfolyam-indexek

 

 


 

 

 

 

 

 

 


Forrás: Bloomberg


Áprilisban az év eleji jelentős hozamesés és részvénypiaci emelkedés korrekcióját láthattuk és tapasztalhattuk. A FED (Amerikai Központi Bank) kommunikációja valamelyest enyhült, azaz kevésbé mutatott a szigorítás (kamatemelés) irányába, ezért a korábban tapasztalt jelentős dollár erősödés megfordult és a dollár gyengülésnek indult. Eközben annak ellenére, hogy az EKB (Európai Központi Bank) folytatta az eszközvásárlási programját, a dollár gyengülése az euróval szemben az európai eszközök árának korábban tapasztalt mozgását is az ellenkező irányba fordította. A feltörekvő piacokon áprilisban a kínai jegybankra figyeltek a befektetők, hiszen lazította a monetáris kondíciókat, csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját és az irányadó kamatot is, a hitelezési tevékenység javítása érdekében.

A kevésbé szigorúnak tűnő FED mellett áprilisban a befektetők figyelme már kevésbé koncentrált az EKB-ra, és az első negyedévben tapasztalt trendek megfordultak. A dollár euróval szembeni gyengülése mellett az európai tőkepiacokon is korrekció ment végbe a hónapban, és az extrém alacsony szintekről elkezdtek emelkedni a kötvényhozamok is. Az európai hozamemelkedés következtében a magyar kötvények hozamai is magasabb szintekre kerültek, így a kötvények árfolyama csökkenést szenvedett el, ezért a kötvényindexek áprilisban kedvezőtlen teljesítményt nyújtottak.

 

Részvénypiacok

Részvénypiaci indexek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Bloomberg


A részvények áprilisban a kötvényeknél kedvezőbb teljesítményt nyújtottak, az amerikai részvények dollárban emelkedtek a hónapban köszönhetően a lazább FED-nek, emellett a kínai lazítás eredményeként a kínai részvények, a nyersanyagárak és így a többi fejlődő piaci index is emelkedni tudott. Az európai korrekcióban természetesen az európai részvények csökkenést szenvedtek el, amit a közép-kelet-európai papíroknak sikerült elkerülnie és a magyar BUX-al az élen jelentős emelkedést könyvelhettek el. A forint kis mértékben gyengült az euróval és a régiós devizákkal szemben, ezért az európai részvények forintosított hozama jobban alakult, azonban a dollár euróval szembeni gyengülése a forint dollárral szembeni erősödését okozta, így az amerikai részvények hozama már rosszabbul fest forintban.