1051 Budapest, József Nádor tér 5-6.
Központi bankszámlaszám:
10918001-00000003-00140000
Adószám: 18069493-1-41

Befizetés cafetériából, munkáltatói béren kívüli juttatásból

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás összegét a munkáltatója részben vagy egészben átvállalhatja, azaz az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak lehetőség van nyugdíjcélú megtakarításukat a munkáltatótól kapott béren kívüli juttatásból növelni.

A munkáltatók általában külön szabályzatban szabályozzák, hogy milyen mértékben és milyen formában biztosítanak béren kívüli (un. cafetéria) juttatást a dolgozóik számára. Ahol nyújtanak ilyen juttatást, ott többnyire lehetőség van az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés választására is.

2019-től a munkáltató által nyújtott tagdíjátvállalás a bérrel megegyező adózású, azonban már ezek után a befizetések után is igénybe vehető a 20% (maximum 150.000 Ft) adóvisszatérítés lehetősége.

 

Mennyit érdemes cafetériából önkéntes nyugdíjpénztárba fizetni?

Természetesen, hogy mekkora összeget érdemes megtakarítani nyugdíjcélra az sok mindentől függ, pl.:

 • kortól – minél később kezdünk el megtakarítni annál nagyobb havi összegek megtakarításával érhető el valós biztonságot nyújtó megtakarítás.
   
 • jövedelmi helyzettől
  • ha magasabb a bruttó bérünk, akkor vélhetően nagyobb összegeket is félre tudunk tenni.
  • ha szürke/fekete jövedelemmel is rendelkezünk (pl. borravaló) az után nem számíthatunk nyugdíjra, tehát figyelni kell arra, hogy ezeket megfelelő és időben elkezdett és megfelelő mértékű nyugdíjcélú megtakarítással pótolhatjuk.
    
 • nyugdíjvárakozástól – csak a TB nyugdíjunkra számíthatunk vagy egyéb (pl. tovább foglalkozásból, jogdíjakból, lakáskiadásból stb. származó) bevételünk is lesz.
   
 • nyugdíjban töltött évek száma – a nyugdíj előtakarékossági döntésnél fontos szempont, hogy várhatóan mikor megyünk nyugdíjba, és várhatóan hány évet töltünk nyugdíjban?
   
 • Több megtakarításra van szükségük, azoknak akik 40 éves munkaviszony után pl. 56-57 évesen  nyugdíjba vonulnak,  mint azoknak, akik csak 65 éves koruk után, hiszen 7-9 évvel hosszabb időre elegendő kiegészítést kell  összekészíteniük a fiatalabb korban nyugdíjba vonulóknak, ráadásul rövidebb idő alatt.

Mivel a kérdésre a válasz nem könnyű készítettünk egy kalkulátort, amely segítségével kiszámítható, hogy bizonyos havi megtakarítások mellett nyugdíjba vonulásig mekkora összeg halmozható fel az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztári megtakarítással.

KALKULÁTOR»