1051 Budapest, József Nádor tér 5-6.
Központi bankszámlaszám:
10918001-00000003-00140000
Adószám: 18069493-1-41

Befizetés cafetériából, munkáltatói béren kívüli juttatásból

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás összegét a munkáltatója részben vagy egészben átvállalhatja, azaz az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak lehetőség van nyugdíjcélú megtakarításukat a munkáltatótól kapott béren kívüli juttatásból növelni.

A munkáltatók általában külön szabályzatban szabályozzák, hogy milyen mértékben és milyen formában biztosítanak béren kívüli (un. cafetéria) juttatást a dolgozóik számára. Ahol nyújtanak ilyen kedvező adózású juttatást, ott többnyire lehetőség van az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés választására is.

A munkáltatói juttatás kedvező adózású, amely adózást a munkáltató bonyolítja le, a juttatást igénybe vevőnek többnyire csak annyi a feladata, hogy évente egyszer általában év elején nyilatkozatot nyújt be a munkáltatónak arról, hogy melyik pénztárba és mennyi befizetést kér a cafetéria keretéből havonta.

 Az ilyen típusú befizetés - mivel eleve kedvező adózású - már további SZJA-visszaigénylésre nem jogosít, de természetesen azon pénztártagok is élhetnek egyéni befizetéssel, akik munkáltatói juttatást kapnak. Ilyen vegyes befizetés esetén a pénztár az egyéni befizetésként érkező megtakarítási összegekről állítja ki, és küldi meg a tárgyévet követő év február 15-éig az adókedvezmény visszaigénylésére vonatkozó igazolást.

 

Mennyit érdemes cafetériából önkéntes nyugdíjpénztárba fizetni?

Mivel a cafetéria juttatás nem nyugdíjalap, tehát nem számíthatunk utána nyugdíjjövedelemre, így legalább annyit érdemes belőle önkéntes nyugdíjpénztárba kérni, mint amennyi a bruttó bérből a TB alapokba kerül. Ez 2016-ban 10%.

Természetesen, hogy mekkora összeget érdemes megtakarítani nyugdíjcélra az sok mindentől függ, pl.

 • kortól – minél később kezdünk el megtakarítni annál nagyobb havi összegek megtakarításával érhető el valós biztonságot nyújtó megtakarítás.
   
 • jövedelmi helyzettől
  • ha magasabb a bruttó bérünk, akkor vélhetően nagyobb összegeket is félre tudunk tenni.
  • ha szürke/fekete jövedelemmel is rendelkezünk (pl. borravaló) az után nem számíthatunk nyugdíjra, tehát figyelni kell arra, hogy ezeket megfelelő és időben elkezdett és megfelelő mértékű nyugdíjcélú megtakarítással pótolhatjuk.
    
 • nyugdíjvárakozástól – csak a TB nyugdíjunkra számíthatunk vagy egyéb (pl. tovább foglalkozásból, jogdíjakból, lakáskiadásból stb. származó) bevételünk is lesz.
   
 • nyugdíjban töltött évek száma – a nyugdíj előtakarékossági döntésnél fontos szempont, hogy várhatóan mikor megyünk nyugdíjba, és várhatóan hány évet töltünk nyugdíjban?
   
 • Több megtakarításra van szükségük, azoknak akik 40 éves munkaviszony után pl. 56-57 évesen  nyugdíjba vonulnak,  mint azoknak, akik csak 65 éves koruk után, hiszen 7-9 évvel hosszabb időre elegendő kiegészítést kell  összekészíteniük a fiatalabb korban nyugdíjba vonulóknak, ráadásul rövidebb idő alatt.

Mivel a kérdésre a válasz nem könnyű készítettünk egy kalkulátort, amely segítségével kiszámítható, hogy bizonyos havi megtakarítások mellett nyugdíjba vonulásig mekkora összeg halmozható fel az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztári megtakarítással.

KALKULÁTOR»