1051 Budapest, József Nádor tér 5-6.
Központi bankszámlaszám:
10918001-00000003-00140000
Adószám: 18069493-1-41

Hírek

Várható jogszabályváltozások 2016-ban

2015.11.17.

Szolgáltatások

EGYÖSSZEGŰ KIFIZETÉS MELLETT ÚJABB LEHETŐSÉGEKKEL BŐVÜL A PALETTA

A jelenleg legkedveltebb adómentes egyösszegű nyugdíj szolgáltatás és az alkalmanként választott járadék szolgáltatás mellett a pénztárak ütemezett kifizetéstés igény esetén életjáradék szolgáltatást is kínálhatnak tagjaiknak. A szolgáltatási típusok bővítését az indokolja, hogy a jövőben - várhatóan a ma 30-as 40-es korosztálynak - előrejelzések szerint jelentősen csökkenő TB nyugdíjjal kell számolnia, így erre a várhatóan csökkenő havi nyugdíjszolgáltatás havi/éves kiegészítésére többféle megoldást tudjanak kínálni a pénztárak. A nyugdíjszolgáltatás bővítést azért fontos már most megtenni jogszabályi szinten, hogy a most takarékoskodni kezdők a megtakarítási forma kiválasztásakor már ezekkel is tudjanak kalkulálni.

2 AZ 1-BEN - SZOLGÁLTATÁS ÉS BEFIZETÉS EGYSZERRE

Jelenleg, ha ma egy önkéntes nyugdíjpénztári tag nyugdíjba vonul, dönthet úgy, hogy tovább fizeti a megtakarítást, mintha mi sem történt volna, vagy a felhalmozott megtakarítását a befizetések felfüggesztésével a pénztárban hagyja (amely így további hozamokat termel) és majd csak később kér kifizetést. Illetve természetesen nyugdíjszolgáltatást is kérhet, egyösszegű kifizetés, járadék, vagy a kettő kombinációjaként. Egy dolgot nem tehetett, ha adómentes nyugdíjszolgáltatást kért, nem folytathatta a befizetést tovább.

A jogszabálymódosítás az adómentesen hozzáférhető nyugdíj-szolgáltatást igénybe vevő tagoknak is lehetőséget teremt arra, hogy befizetéseikkel az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást akár cafeteriából, akár adókedvezményre jogosító egyéni befizetéssel, vagy támogatással bővítsék.

Befektetések

A jogszabály-módosítási tervezet megteremti annak feltételét, hogy a pénztárak lehetőséget nyújtsanak tagjaik számára, hogy megtakarításukat a Pénztár által kínált portfóliók közül tetszőlegesen választott arányban 2 portfólióba fektessék. A két portfólióban való megtakarítás elhelyezés jelentős fejlesztéseket igényel a pénztárakról, de azzal, hogy bekerül a jogszabályba mint lehetőség, vélhetően egyre több pénztár kínálatában jelenik majd meg a tagok örömére.

Természetesen a jogszabályváltozások hatályba lépését követően további tájékoztatásokat fogunk közzétenni a változásokkal kapcsolatban.