1051 Budapest, József Nádor tér 5-6.
Központi bankszámlaszám:
10918001-00000003-00140000
Adószám: 18069493-1-41

Befektetési klub - 2015/Q1

 

1. Portfóliók teljesítménye

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár portfóliói ebben az időszakban kedvező teljesítményt nyújtottak, köszönhetően a kötvények árfolyam-emelkedésének.

A részvénypiacokon az európai és a régiós részvények emelkedtek igazán, de a forint dollárral szembeni gyengülése az amerikai részvények forintosított hozamán sokat javított. A feltörekvő piaci részvények azonban kevéssé tettek hozzá a negyedéves hozamokhoz, hiszen inkább oldalaztak a vizsgált időszakban. A részvények kedvező teljesítménye miatt a részvénykitettséggel rendelkező portfóliók hozamai is szépen alakultak a negyedévben, és meghaladták a kötvénytúlsúlyos portfóliók emelkedését.
 

2. Általános piaci trendek

Magyar állampapírpiac és hozamkörnyezet

2015 első negyedévében az eszközárak alakulását elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) tevékenysége befolyásolta. A negyedév a Svájci Központi Bank árfolyamküszöbének eltörlésével indult, ami gyors euró gyengülést okozott, majd még januárban az EKB bejelentette az eszközvásárlási programját. A folyamatot erősítette azon várakozás, hogy a FED (Amerikai Központi Bank) rövidesen megkezdi a kamatemelési ciklusát, így az euró a dollárral szemben jelentős gyengülést szenvedett el összességében. A negyedév során továbbá Európában és az USA-ban is a várakozásoknál kedvezőbb makro adatok érkeztek.

A lazító EKB az európai kötvényhozamokat a mélybe taszította, ami a régiós kötvények hozamára is jelentős hatással volt, így a magyar kötvények is jelentős hozamesést tapasztaltak. A negyedév második felében már csillapodott a fenti hatás, és kicsit fentebb emelkedtek a kötvényhozamok, de összességében az első negyedévben a kötvények hozamai szokatlanul alacsony szintekre kerültek. A hozamesés a kötvényárfolyamok, azaz a kötvény árfolyamindexek emelkedését okozta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Bloomberg

 

Részvénypiacok

Az európai részvények a lazító EKB-nak és a kedvező makro adatoknak köszönhetően komoly emelkedést könyvelhettek el. A kedvező európai hangulat és a várakozásokat meghaladó régiós makro adatok a régiós részvények kiemelkedő teljesítményét hozták, különösen a magyar részvények szárnyaltak a várható különadó csökkentések miatt. Az amerikai részvények a pozitív makro adatok nyomán emelkedtek, azonban a FED várható szigorítása folyamatosan csillapította az emelkedést, így összességében enyhe pluszban zárták a negyedévet. Az euró és a forint is gyengült a dollárral szemben, így az amerikai részvények forintosított hozama már igen megnyugtató képet festenek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Bloomberg